Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες: οφέλη, αντενδείξεις και ένα κατά προσέγγιση μενού

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες- είναι απλά μια δίαιτα για έναν ή δύο μήνες, είναι τρόπος ζωής. Και ενώ υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί προϊόντων (π. χ. να πρέπει να αποκλειστεί η σόδα, η ζάχαρη και τα αρτοσκευάσματα), δεν είναι πολύ πιο αυστηρό από το συνηθισμένο, αλλά τόσο ασαφές στην κατανόηση της σωστής διατροφής.

Ψητό κρέας, ψάρι, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, μούρα, λαχανικά και μια ποικιλία από χόρτα - και με όλη αυτή την ποικιλία, μπορείτε ακόμα να χάσετε τα περιττά κιλά με επιτυχία! Δεν το ονειρεύεται κάθε κορίτσι;! Υπάρχουν όμως και παγίδες εδώ - γι' αυτό συνιστούμε ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν μεταβείτε σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Η ουσία μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Όποιος έχει προσπαθήσει να χάσει βάρος ξέρει ότι για να χάσει βάρος, πρέπει να κόψει τα γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα. Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές τα λιπαρά τρόφιμα αποκλείονται από τη διατροφή - βούτυρο, κρέας, κρέμα, μαγιονέζα. Ως αποτέλεσμα, για να αποκτήσουν μια ονειρεμένη φιγούρα, τα κορίτσια τρώνε σαλάτα και πράσινο τσάι, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση βάρους. Αυτή η προσέγγιση για την απώλεια βάρους είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Για να χάσετε βάρος είναι απαραίτητο να τρώτε, μόνο η δίαιτα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε προηγουμένως.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες ξεχνούν ότι τα υγιή λίπη είναι η βάση για το σχηματισμό των ορμονών του φύλου στις ωοθήκες, των ορμονών των επινεφριδίων και της βιταμίνης D, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκφραση πολλών χιλιάδων γονιδίων!

η ουσία μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Οι διατροφολόγοι μελετούν συνεχώς τις επιπτώσεις ορισμένων τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία. Η δουλειά τους οδηγεί σε διάφορα διατροφικά συστήματα που στοχεύουν στη διατήρηση της καλής υγείας, ενός σταθερού συναισθηματικού υπόβαθρου και της ιδανικής φυσικής κατάστασης. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, Σουηδοί επιστήμονες απέδειξαν ότι η ευρεία και μαζική κατανάλωση ζάχαρης και αμύλου, και όχι λίπους, όπως πιστευόταν προηγουμένως, είναι πολύ πιο επιβλαβής για τον αριθμό. Αυτό οδήγησε σε μια πραγματική επανάσταση στη διατροφή.

Οι λιπαρές τροφές έχουν τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα: δίνουν στον οργανισμό ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί και του παρέχουν ενέργεια που είναι επαρκής για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλώς συγκρίνετε: όταν οι υδατάνθρακες καίγονται στους φούρνους του σώματός μας, το εργοστάσιο παραγωγής παίρνει λίγο περισσότερες από 4 χιλιοθερμίδες με τη μορφή κυττάρων και ιστών, ενώ το λίπος φέρνει διπλάσιες - 9 με μια μικρή ουρά.

Πρόσφατα, ένας άλλος μύθος καταρρίφθηκε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για τη φυσιολογική του λειτουργία, η οποία υποτίθεται ότι μπορεί να ληφθεί μόνο από καθαρή ζάχαρη. Μελέτες μεγάλης κλίμακας στον τομέα της φυσιολογίας και της επιστήμης της διατροφής υποδηλώνουν το αντίθετο: Η γεροντική άνοια παρατηρείται συχνότερα στους λάτρεις του γλυκού και όσοι έχουν καταναλώσει μέτριες ποσότητες υδατανθράκων σε όλη τους τη ζωή διατηρούν καθαρές σκέψεις για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Στην πραγματικότητα, ο νευρικός ιστός χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως υπόστρωμα για ενέργεια (δηλαδή τα καυσόξυλα που στέλνει στους μιτοχονδριακούς φούρνους) - αυτός είναι ένας δημοφιλής, αλλά όχι ο μοναδικός, τρόπος διατήρησης των ζωτικών λειτουργιών του. Σε περίπτωση παρατεταμένης ασιτίας και μείωσης της πρόσληψης υδατανθράκων με το φαγητό, ο εγκέφαλός μας φυσικά αρχικά διστάζει, αλλά αλλάζει από βενζίνη σε αέριο - ή μάλλον από γλυκόζη σε κετονοσώματα.

Χάστε κιλά με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για απώλεια βάρους είναι πολύ καλά ανεκτή από πολλές γυναίκες, καθώς δεν συνοδεύεται από πόνους πείνας. Οι οπαδοί αυτού του τύπου διατροφής διαπιστώνουν ότι δεν λαχταρούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο. Από αυτή την άποψη, δεν είναι απαραίτητο να ομαλοποιηθεί σαφώς η ποσότητα των επιτρεπόμενων υδατανθράκων, αλλά οι διατροφολόγοι εξακολουθούν να δίνουν ορισμένες συστάσεις - από 20 έως 100 g υδατανθράκων την ημέρα. Η πηγή προμήθειας σας θα πρέπει φυσικά να είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά όχι η ραφιναρισμένη ζάχαρη και το αλεύρι υψηλής ποιότητας (και ακόμη πιο ραφιναρισμένο).

Ωστόσο, η συνεχής καταμέτρηση των θερμίδων που καταναλώνει και το συνεπαγόμενο αίσθημα ενοχής, εάν κάποιος δεν ταιριάζει στην καθημερινή νόρμα, οδηγεί μόνο στη χαλάρωση του συναισθηματικού υποβάθρου - και στη συνέχεια η απώλεια βάρους απορρέει από μια ψύχωση. Προσθέστε αρκετή σωματική δραστηριότητα και βεβαιωθείτε ότι ο κορεσμός δεν ισοδυναμεί αυτόματα με υπερκατανάλωση τροφής και τότε σίγουρα δεν θα χρειαστείτε πολύ υπό όρους υπολογισμούς θερμίδων από εφαρμογές στο τηλέφωνό σας.

 • Τρώτε μόνο φυσικά λίπη και αποφύγετε τα συνθετικά λίπη.
 • Κρατήστε το μαγείρεμα του φαγητού στο ελάχιστο.
 • Φάτε με ευχαρίστηση και απολαύστε σωματική και αισθητική απόλαυση. Μείνετε μόνοι με το πιάτο σας - μην αφήνετε τηλέφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις να σας αποσπούν την προσοχή από το γεύμα σας: μην ξεχνάτε ότι οι πεπτικοί χυμοί απεκκρίνονται ακόμη και πριν το φαγητό αγγίξει τους γευστικούς κάλυκες του στόματος - αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλικό ή σύνθετη αντανακλαστική φάση έκκρισης.
Αντενδείξεις σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Δεν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, αλλά τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως το σύνδρομο κουρασμένων επινεφριδίων) συνιστάται να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κατάστασής τους και να ακολουθούν τις συστάσεις των διατροφολόγων.

Πώς λειτουργούν τα μιτοχόνδρια στο σώμα

Φαίνεται, γιατί ένα άτομο μακριά από την επιστήμη θα κατανοούσε ένα τόσο περίπλοκο θέμα; Ωστόσο, η κατανόηση των θεμελιωδών αρχών της κυτταρικής λειτουργίας θα καταστήσει δυνατή την καλύτερη κατανόηση των διεργασιών που συμβαίνουν βαθιά μέσα στο σώμα μας. Θα ασχοληθούμε μόνο με τις επιπτώσεις των κετονών και της ινσουλίνης στη μιτοχονδριακή δραστηριότητα για να δείξουμε ακριβώς πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας αλλάζοντας τη διατροφή.

Μιτοχονδριακή λειτουργία- Παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα, η σύνδεσή της με το οξυγόνο και η σύνθεση του τριφωσφορικού οξέος αδενοσίνης (ATP), της βασικής μονάδας ενέργειας σε ένα ζωικό κύτταρο. Τα μιτοχόνδρια υπάρχουν σε κάθε κύτταρο του σώματος, με εξαίρεση τα ερυθροκύτταρα - τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναγκάζονται να τρέφονται με ελαφρώς διαφορετικές διαδικασίες μετατροπής της γλυκόζης.

Η ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εξαρτάται από το πώς το σώμα χειρίζεται την ενέργεια που παράγεται: αν τη χρησιμοποιεί για τις τρέχουσες ανάγκες ή την αποθηκεύει για μια βροχερή μέρα. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης πυροδοτούν αντιδράσεις σύνθεσης - συμπεριλαμβανομένου του λίπους. Αυτή είναι η ορμόνη ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟΣ - γι' αυτό αναπτύσσονται όλα πάνω της: τόσο οι μύες (μέσω της αυξημένης παραγωγής πρωτεϊνών) όσο και τα καρκινικά κύτταρα (στην πραγματικότητα ο όγκος βασίζεται σε ανεξέλεγκτη διαίρεση).

Η ανεπάρκεια υδατανθράκων σημαίνει ότι η ινσουλίνη παράγεται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες - αρκεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Εδώ ξεκινά η διαδικασία της κετογένεσης: τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε κετόνες, οι οποίες χρησιμεύουν ως καύσιμο για τα κύτταρα - συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων του εγκεφάλου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

8 τύποι δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Βασική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Συνοπτικά, μπορεί να περιγραφεί ως εξής: υδατάνθρακες - λιγότεροι, πρωτεΐνες - περισσότερες (σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή σας). Η βάση της διατροφής είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα φυσικά λίπη.

Η συνιστώμενη ποσότητα υδατανθράκων εξαρτάται από τον στόχο:

 • για τη διατήρηση του βάρους ή για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό για έντονες αθλητικές δραστηριότητες - 100-150 γραμμάρια Επιτρέπονται τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά.
 • Μειώστε μέτρια βάρος - 50-100 γραμμάρια. Απαγορευμένες πατάτες και γλυκά φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως μπανάνες και μάνγκο)
 • γρήγορα απαλλαγείτε από το υπερβολικό λίπος - όχι περισσότερο από 50 γραμμάρια Πολλά λαχανικά, αλλά λίγα φρούτα.

Κετογονική Δίαιτα

Όταν διατηρείτε την πρόσληψη υδατανθράκων στο ελάχιστο, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν στα βασικά επίπεδα, γεγονός που πυροδοτεί την έναρξη της κέτωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία τα λιπαρά οξέα διασπώνται για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα. Τα σώματα κετόνης παράγονται στο συκώτι, το οποίο από μόνο του δεν έχει τα ένζυμα για να χρησιμοποιήσει για ενέργεια - στην πραγματικότητα είναι ένα εργοστάσιο που παράγει προϊόντα για εξαγωγή. Αυτά τα μόρια λειτουργούν ως καύσιμο για τους μύες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Χαρακτηριστικά της κετογονικής δίαιτας

Η δίαιτα για μια κετονική δίαιτα περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ η ποσότητα των υδατανθράκων περιορίζεται στα 20-50 (και συχνά 5-10) γραμμάρια την ημέρα.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF - Χαμηλοί υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά). . .

Αυτό το στυλ διατροφής διαφέρει από τη συνηθισμένη επιλογή στην έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών ή εκείνων που έχουν μαγειρευτεί ελάχιστα. Συνηθέστερα στη Σκανδιναβία, όπου η βιώσιμη διατροφή και η διαβίωση είναι παραδοσιακά δημοφιλή γενικά.

Paleo δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Οι οπαδοί αυτής της μεθόδου απώλειας βάρους και διατήρησης καλής υγείας πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλωθούν μόνο εκείνα τα τρόφιμα που ήταν διαθέσιμα στους ανθρώπους στην αρχή της εμφάνισής τους στην Παλαιολιθική. Μπορείτε να φάτε κρέας και ψάρι, θαλασσινά, αυγά, φρούτα, λαχανικά και άγρια μούρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ρίζες. Με μια λέξη, ό, τι μπορούσε να μαζέψει ή να πιάσει με τα χέρια του ο γέρος επιτρέπεται. Απαγορεύεται ό, τι έχει προκύψει από την ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων: ζάχαρη, δημητριακά, λουκάνικα και ζαχαροπλαστεία, ημικατεργασμένα προϊόντα. Η κύρια ιδέα μιας τέτοιας δίαιτας είναι η σιγουριά ότι την εποχή της εμφάνισης του Homo sapiens, η φύση είχε προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για την καλή διατροφή της.

Paleo δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους

Δίαιτα Atkins

Η δημοτικότητα αυτού του συστήματος απώλειας βάρους δεν έχει μειωθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Επιτρέπονται κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, μαρούλι και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, μανιτάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηροί καρποί. Τα φρούτα πρέπει να περιορίζονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη.

Η δίαιτα έχει τέσσερις φάσεις:

 • Κατά τη φάση της επαγωγής, συνιστάται η κατανάλωση λιγότερων από 20 g υδατανθράκων για δύο εβδομάδες. Η δίαιτα αποτελείται από προϊόντα πρωτεΐνης και λαχανικά που δεν περιέχουν άμυλο.
 • Στη φάση της σταθερής απώλειας βάρους, η ποσότητα των υδατανθράκων αυξάνεται εβδομαδιαίως κατά 5 g 3-5 kg πριν από το επιθυμητό βάρος, η φάση αυτή τελειώνει.
 • Στη φάση της σταθεροποίησης προστίθενται 10 g υδατανθράκων την εβδομάδα.
 • Στη φάση της συντήρησης, οι υγιεινοί υδατάνθρακες μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή. Όταν το βάρος αρχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός τους μειώνεται ξανά.

Eco atkins

Μια ειδική δίαιτα Atkins έχει αναπτυχθεί για τους λάτρεις της διατροφής με βάση τα φυτά. Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται ζωικά προϊόντα ως πηγή πρωτεΐνης, τα απαραίτητα αμινοξέα λαμβάνονται από σόγια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γλουτένη. Αυτό αναπόφευκτα αυξάνει την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται σε σύγκριση με την κλασική δίαιτα Atkins, αλλά στο πλαίσιο της παραδοσιακής διατροφής, πολύ λίγοι από αυτούς βρίσκονται στο μενού των vegan. Επιπλέον, η συχνή χρήση δημητριακών έχει αρνητική επίδραση στην εντερική διαπερατότητα - αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί στην είσοδο στοιχείων του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος στη συστηματική κυκλοφορία και στην ενεργοποίηση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δίαιτα μηδενικών υδατανθράκων

Λίγοι επιλέγουν να αποκλείσουν εντελώς τη χρήση υδατανθράκων για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ενεργητικής απώλειας βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που περιλαμβάνουν μόνο ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα από κρέας, ψάρι, αυγά και ζωικά λίπη. Δεν τρώνε λαχανικά, φρούτα και ακόμη περισσότερα δημητριακά. Το πόσο ασφαλής είναι αυτή η δίαιτα δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ακόμη κατάλληλη επιστημονική έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση, η παντελής έλλειψη φυτικών ινών (ένας τύπος σκούπας που καθαρίζει τα έντερα και επίσης διεγείρει την κινητικότητά του) θα έχει επιζήμια επίδραση στον οργανισμό. Τα προβλήματα δυσκοιλιότητας και κοπράνων που προκύπτουν σχηματίζουν έναν κλειστό φαύλο κύκλο, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε υπερανάπτυξη βακτηρίων και, ως εκ τούτου, σε αύξηση της ενδοεντερικής πίεσης. Το τελευταίο έχει αρνητική επίδραση στους μηχανισμούς απέκκρισης του παγκρεατικού χυμού και της χολής.

μεσογειακή κουζίνα

Βασισμένο στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με ψάρια, θαλασσινά, ελιές, λαχανικά, τυρί και ζυμαρικά σκληρού σίτου. Διαφέρει από την κλασική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μέσω της μειωμένης περιεκτικότητας σε κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη και σε μεγάλη αναλογία φυτικού, συγκεκριμένα ελαιόλαδου, λαδιού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής βοηθά τους κατοίκους της Μεσογείου να υποφέρουν λιγότερο από παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για την απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πείνα, καμία συνεχής ανάγκη για απαγορευμένα προϊόντα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της διάσπασης των πρωτεϊνών και στην επαρκή περιεκτικότητα σε θερμίδες των λιπών.

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα λίπος στην κοιλιά σας, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων σπλάχνων γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους

Οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην καταπολέμηση ασθενειών

Η παχυσαρκία γίνεται η αιτία εμφάνισης πολλών παθολογικών καταστάσεων, επομένως είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από τα συσσωρευμένα κιλά, ακόμη και αν δεν υπάρχουν απτά προβλήματα υγείας. Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή της δίαιτας για ασθενείς με διαβήτη, καρδιακές, αναπαραγωγικές και νευρολογικές παθήσεις.

 • Διαβήτης. . . Η στροφή σε λιγότερους υδατάνθρακες ενώ αυξάνει την περιεκτικότητα σε λίπος έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Εάν τηρούν μια τέτοια δίαιτα, θα σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούν να λαμβάνουν μικρότερες δόσεις φαρμακολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται για αυτήν την παθολογία.
 • Νευρολογική πάθηση. . . Για τα άτομα με επιληψία, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνιστάται εδώ και καιρό ως ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου επιληπτικών κρίσεων. Για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι νευρολόγοι συμβουλεύουν να συμπεριλάβετε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή σας και να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση απλών υδατανθράκων.
 • Καρδιακή ασθένεια. . . Ακολουθώντας τις αρχές μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάστασή τους. Μια μελέτη περιελάμβανε 55 υπέρβαρα άτομα. Αφού ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για 12 εβδομάδες, εμφάνισαν μείωση των τριγλυκεριδίων, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένας από τους κύριους δείκτες φλεγμονής) και επίσης βελτίωση στους δείκτες της «καλής» χοληστερόλης σε HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας . ). ).

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Η τήρηση μιας δίαιτας σημαίνει εξαίρεση των παρακάτω τροφών από το μενού:

 • Δημητριακά και αμυλούχα: Ψωμί, ψωμάκια, κέικ, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα δημητριακά.
 • Γλυκά ποτά: Χυμοί, τσάι με ζάχαρη, μιλκσέικ, smoothies φρούτων, αθλητικά ποτά, κακάο, γλυκές λεμονάδες.
 • Γλυκαντικά: Ζάχαρη, μέλι, αγαύη, σιρόπια.
 • Λαχανικά με πολύ άμυλο και ζάχαρη: Πατάτες, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, παντζάρια, αρακάς.
 • Αλκοολούχα ποτά: Μπύρα, γλυκά κοκτέιλ και γλυκά κρασιά.
 • Διατίθενται στο εμπόριο τροφές με λίγες θερμίδες και διαιτητικά. . . Αυτή η επισήμανση είναι συχνά παραπλανητική: η ελαφριά μαγιονέζα περιέχει άμυλο, τα διαβητικά προϊόντα περιέχουν φρουκτόζη.
 • Ημικατεργασμένα προϊόντα και λουκάνικα: Δεν είναι κατάλληλο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, άμυλο και σόγια. Είναι επίσης μια κρυφή πηγή γλουτένης.
 • Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν σε περιορισμένες ποσότητες, τα μούρα - σε μικρές μερίδες.
Φρούτα σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Αυτές είναι γενικές οδηγίες για όλους τους τύπους δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Η ακριβής ποσότητα υδατανθράκων που μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαρτάται από τον στόχο και, κατά συνέπεια, από το είδος της δίαιτας. Έτσι, η κέτωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέγιστη μείωση των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες. Άλλες μορφές διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν έως και 50 ή και 100 g υδατανθράκων στη διατροφή.

Κατάλογος εγκεκριμένων προϊόντων

Προκειμένου να χάσετε βάρος χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι και ανθυγιεινοί, οι δημιουργοί συστημάτων δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες επικεντρώνονται σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει:

 • Αυγά. . . Περιέχουν πολλά υγιή λίπη και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, είναι πηγή βιοτίνης, λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D και E) και χολίνης, πρόδρομος ενός από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές του νευρικού συστήματος - της ακετυλοχολίνης.
 • Ελαιογραφίες. . . Όλοι οι τύποι ελαίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή, αλλά τα έλαια ελιάς, καρύδας και αβοκάντο θεωρούνται κορυφαία όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία.
 • Ενα ψάρι. . . Είναι καλύτερα να προτιμάτε τις λιπαρές ποικιλίες - σολομό, πέστροφα, σαρδέλες. Η επαρκής κατανάλωσή τους τροφοδοτεί τον οργανισμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος και εξασθενημένων γνωστικών λειτουργιών.
 • Κρέας και πουλερικά. . . Συνιστάται το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το κουνέλι.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα. . . Κρέμα, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, τυρί κότατζ, τυρί.
 • Μη αμυλούχα λαχανικά. . . Όλα τα λαχανικά, μπρόκολο, όλα τα είδη μαρούλι, σπαράγγια, κουνουπίδι, πιπεριές, μανιτάρια.
 • αβοκάντο. . . Ένα μοναδικό φρούτο με πολλά υγιή λιπαρά.

Θα σας δώσω ένα δείγμα μενού

Ένα παράδειγμα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους για μια εβδομάδα μοιάζει με αυτό:

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ:

 • Μια ομελέτα από δύο αυγά και λίγο πλήρες γάλα ή κρέμα.
 • Δύο κομμάτια σκληρό τυρί.
 • Καφές με γάλα καρύδας ή κρέμα.

δείπνο:

 • Χοιρινή μπριζόλα.
 • Σαλάτα φρέσκων λαχανικών με ελαιόλαδο.
 • Τυρί κρέμα (3 κουταλιές της σούπας).
 • Τσάι χωρίς ζάχαρη.

Απογευματινό σνακ(προαιρετικό - αλλά είναι ακόμα καλύτερο να στοχεύσετε στα πιο φυσιολογικά τρία γεύματα την ημέρα):

 • 20-30 κομμάτια αμύγδαλα προ-μουλιασμένα.
 • Μήλο στο φούρνο (χωρίς σταφίδες, ζάχαρη και μέλι! ).
πράσινα μήλα σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

δείπνο:

 • Ελληνική σαλάτα (πιπεριά, αγγούρι, ντομάτα, φέτα, ελιές).
 • Μανιτάρια ψητά ή τηγανητά σε φυτικό λάδι.
 • Ψάρι στο φούρνο.

Μενού για την εβδομάδα

Για να απλοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία απώλειας βάρους και να εξοικονομήσετε χρόνο, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ένα καθημερινό μενού για αυστηρή τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Εάν θέλετε, μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε αυτό χωρίς να υπερβείτε τη λίστα των εγκεκριμένων προϊόντων.

Δευτέρα

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Ομελέτα με τυρί, σαλάτα από λαχανικά και βότανα, τοστ με αβοκάντο, καφέ χωρίς ζάχαρη με ένα κομμάτι βούτυρο ή λάδι καρύδας και μούρα.
 • Δείπνο.Χοιρινή μπριζόλα σχάρας ή ψητή, μαρούλι, παστό σπιτικό τυρί.
 • Δείπνο.Μοσχαράκι σε σάλτσα κρέμας, λαχανοσαλάτα.

Τρίτη

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Σνίτσελ Zander, αγγούρι και ντομάτες σε φέτες, φυσικό γιαούρτι για επιδόρπιο (μπορείτε να προσθέσετε καρύδα, νιφάδες αμύγδαλου και μερικά μούρα χτυπημένα στο μπλέντερ).
 • Smoothies με φρούτα και μούρα σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
 • Δείπνο.Μανιταρόσουπα, κοτόπουλο καπνού, σπιτική μελιτζάνα και χαβιάρι κόκκινης πιπεριάς.
 • Δείπνο.Στήθος πάπιας με γαρνιτούρα λαχανικών.

Τετάρτη

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Ομελέτα ζαμπόν, πράσινη σαλάτα με dressing κρέμας, μια χούφτα από τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς, πράσινο τσάι.
 • Δείπνο.Σούπα με πουρέ κολοκυθιού, τηγανητό τυρί, ψημένο μήλο (καλύτερα να επιλέξετε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη).
 • Δείπνο.Μοσχαρίσιο ψητό, κουνουπίδι, στον ατμό σε κρέμα.

Πέμπτη

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Αυγά ποσέ με αβοκάντο, σπανάκι, ελαφρά αλατισμένο σολομό.
 • Δείπνο.Κοτολέτες λούτσων, ψητά λαχανικά.
 • Δείπνο.Χοιρινό και μπρόκολο κατσαρόλα σε σάλτσα κρέμας με κρούστα τυριού.

Παρασκευή

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Αυγά μαλακά, τηγανίτες κολοκυθιού με τυρί ρικότα, ελιές, κακάο.
 • Δείπνο.Κοτολέτα φιλέτο κοτόπουλου σε μαξιλάρι λαχανικών.
 • Δείπνο.Μπριζόλα σολομού με πουρέ κολοκύθας.

Σάββατο

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Ομελέτα με ζαμπόν και λιαστές ντομάτες, σκληρό τυρί, μια χούφτα ξηρούς καρπούς και μούρα.
 • Δείπνο.Σέλα κουνελιού με σπαράγγια ποσέ και τηγανητά.
 • Δείπνο.Τηγανίζουμε το μπούτι κοτόπουλου, τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες.

Κυριακή

 • ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ.Αυγό ποσέ με σολομό και σπανάκι, γαλοπούλα στο φούρνο, καφές χωρίς ζάχαρη.
 • Δείπνο.Μπριζόλα γαλοπούλας, κουνουπίδι σε κρεμώδη σάλτσα.
 • Δείπνο.Λουκάνικα και πουρές μπρόκολου.
Δίαιτα με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Σας υπενθυμίζουμε ότι για όσους θέλουν να στραφούν σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αυτό το εβδομαδιαίο μενού είναι απλώς ένας οδηγός για τη δημιουργία μιας εξατομικευμένης δίαιτας. Είναι αδύνατο να ληφθούν υπόψη οι γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Το κύριο πράγμα είναι να εμμείνετε στη βασική αρχή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες: χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για διαβήτη

Οι αρχές μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων στον διαβήτη

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για τον διαβήτη τύπου 2 έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

 • Το κύριο μέρος της ιατρικής διατροφής αποτελείται από λαχανικά και βότανα. Για τις γυναίκες, ο κανόνας για μη αμυλούχα λαχανικά είναι 500 g την ημέρα, εάν δεν ξοδεύει πολλή ενέργεια και έως 800 g - κατά τη διάρκεια σωματικής εργασίας ή τακτικής άσκησης.
 • Για να αποφευχθεί η αύξηση της χοληστερόλης, τα άτομα με διαβήτη τρώνε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες χωρίς κορεσμένα λιπαρά. Προτιμούνται τα υγιή ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα ψάρια με χαμηλά λιπαρά και στα φυτικά λίπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνιστώνται χοιρινό, λαρδί, σολομός, σολομός. Αντίθετα, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους διαβητικούς να τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελιές και να χρησιμοποιούν φυτικά έλαια στη μαγειρική.
 • Η πλήρης απόρριψη υδατανθράκων σε τέτοιους ασθενείς αντενδείκνυται, καθώς σχετίζεται με πτώση του σακχάρου στο αίμα και επιδείνωση της ευημερίας. Οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τα λαχανικά να είναι η καλύτερη πηγή υδατανθράκων.
 • Για σνακ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που θα χορτάσουν γρήγορα την πείνα - οι προ-εμποτισμένοι ξηροί καρποί είναι τέλειοι.
 • Για τον διαβήτη τύπου 2, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με μενού χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να απαιτεί προσαρμογές στις προηγουμένως συνταγογραφημένες δόσεις φαρμάκων. Στην πρώτη φάση, είναι απαραίτητο να μετράτε συνεχώς το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα: εάν μειωθεί λόγω αλλαγής στη διατροφή, ο γιατρός θα μειώσει τη δόση των αντιυπεργλυκαιμικών φαρμάκων. Η διαβούλευση με έναν ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη, δεν αξίζει τον κόπο να προσαρμόσετε ανεξάρτητα την πρόσληψη φαρμάκων.

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για το σύνδρομο της κόπωσης των επινεφριδίων

Το σύνδρομο επινεφριδίων κόπωσης εμφανίζεται ως αποτέλεσμα συνεχών αγχωτικών συνθηκών. Ένα από τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η υπογλυκαιμία και η συνοδευτική πείνα, ευερεθιστότητα και πονοκέφαλος.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για το σύνδρομο κουρασμένων επινεφριδίων

Η θεραπεία συνοδεύεται από σωστή διατροφή που βασίζεται σε τρία βασικά σημεία:

 • Σε καμία περίπτωση μην κάνετε κατάχρηση γλυκών. Η κατανάλωση γλυκών βελτιώνει προσωρινά την ευεξία σας, αλλά στη συνέχεια οδηγεί αναπόφευκτα σε απότομη πτώση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα και την επακόλουθη αδιαθεσία.
 • Οποιοδήποτε λουκάνικο είναι καλύτερο να προτιμάτε ένα κανονικό κομμάτι κρέατος. Τα προϊόντα που λαμβάνονται μέσω σύνθετης τεχνολογικής επεξεργασίας περιέχουν πολλές ουσίες που αντενδείκνυνται σε μια τέτοια διάγνωση.
 • Η γλουτένη και τα φυτικά έλαια, που περιέχουν προφλεγμονώδη πολυακόρεστα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή.

Επιπλέον, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για άνδρες και γυναίκες με σύνδρομο επινεφριδιακής κόπωσης σημαίνει πλήρη αποφυγή του καφέ. Όλα έχουν να κάνουν με την κορτιζόλη, η παραγωγή της οποίας αυξάνεται υπό την επίδραση της καφεΐνης. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η διαδικασία απώλειας βάρους επιβραδύνεται.